Na području Brčko distrikta tokom prošle godine zatvoreno 300 firmi

Bez autora
Mar 28 2011

Na području Brčko distrikta tokom prošle godine zatvoreno je 300 firmi, a samo u prva dva mjeseca ove godine sa radom je prestalo još 50 preduzeća. Prošle godine ugašeno je 117 društava sa ograničenom odgovornošću i 178 samstalnih preduzeća. To znači da je svakog radnog dana iz Privrednog registra brisano po jedno preduzeće. Ako se prati slijed iz prošle godine, samo za dva mjeseca u 2011. godini evidentno je brisanje 14 preduzeća registrovanih kao društva sa ograničenom odgovornošću i 36 samostalnih preduzeća. Vlasnici preduzeća i predstavnici sindikata smatraju da je na odluku o gašenju velikog broja firmi, osim recesije, uticala i nelojalna konkurencija. Ponašanje pojedinaca u brčanskoj Vladi koji vode tenderske procedure ukazuje na moguću korupciju.

Na području Brčko distrikta tokom prošle godine zatvoreno 300 firmiNa području Brčko distrikta tokom prošle godine zatvoreno je 300 firmi, a samo u prva dva mjeseca ove godine sa radom je prestalo još 50 preduzeća, podaci su Osnovnog suda distrikta.

Predsjednika Osnovnog suda u Brčkom Jadranko Grčević rekao je da je prošle godine ugašeno 117 društava sa ograničenom odgovornošću i 178 samstalnih preduzeća.

"To znači da je svakog radnog dana iz Privrednog registra brisano po jedno preduzeće. Ako se prati slijed iz prošle godine, samo za dva mjeseca u 2011. godini evidentno je brisanje 14 preduzeća registrovanih kao društva sa ograničenom odgovornošću i 36 samostalnih preduzeća", naveo je Grčević.

Vlasnici preduzeća i predstavnici sindikata smatraju da je na odluku o gašenju velikog broja firmi, osim recesije, uticala i nelojalna konkurencija.

Predsjednik brčanskog Sindikata Ilija Kalajdžić ističe da ponašanje pojedinaca u brčanskoj Vladi koji vode tenderske procedure ukazuje na moguću korupciju.

Službe za javne nabavke, napominje Kalajdžić, ne poštuju proceduru odabira izvođača radova za poslove koji se finansiraju iz budžeta, a u distriktu je sve više firmi koje dolaze sa strane i rade na uštrb domaćih firmi, dok poreze plaćaju negdje drugo.

"Bez obzira što je Razvojno- garantni fond distrikta prošle godine kreditirao kamate na kredite za preduzeća iz Brčkog, nije bilo značajnijih efekata. Zatim, sve lošija platežna moć stanovništva i iznošenje većih novčanih iznosa u inostranstvo glavni su razlozi što je u prošloj godini ugašeno 300 privrednih subjekata u Brčkom", rekao je Kalajdžić.

Prema njegovim riječima, stavljanjem katanca na 350 preduzeća broj nezaspolenih u Zavodu za zapošljavanje u Brčkom povećan je za oko 300 radnika.

"O njima niko ne brine, a sami o sebi ne mogu da se brinu, niti da brane svoje interese, jer u Brčkom nema kolektivnog ugovora", napominje Kalajdžić.

Mićo Nikić, vlasnik preduzeća, koji je zatvorio jednu privrednu jedinicu građevinskog materijala, napominje da je "obim posla u velikoj mjeri opao".

"Iako je jedan od razloga zatvaranja velikog broja preduzeća svjetska ekonomska kriza, smatram da je politička situacija na prostoru BiH i distrikta, koja se vodi u pogrešnom smjeru, glavni uzrok propadanju privrednih subjekata. Umjesto ekonomske politike, ovdje se vodi neka vjerska ili neka druga politika, a svi znamo da bez ekonomke politike nema napretka i života. Svjedoci smo da se svaki mjesec sve lošije živi i sve više preduzeća u distriktu zatvara, a slabo šta se čini da se takav negativan trend zaustavi", rekao je Nikić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik